Britten zijn fervente gokkers. Maar ook vanaf de andere kant van het Kanaal kun je, al dan niet legaal, geld inzetten op het Britse referendum over de Europese Unie. Drie voorbeelden.

Paarden, voetbal, noem het maar op. Gokken is in Groot-Brittannië een hoog ontwikkelde sport. Geen wonder dus dat UKIP-voorman Nigel Farage deze week bij een wedkantoor 1.000 pond inzette op de Brexit – het door zijn politieke tegenstanders gevreesde vertrek van Groot-Brittannië uit de Europese Unie.

Wie wil speculeren vóór of tegen een vertrek van de Britten uit de EU heeft diverse mogelijkheden in de aanloop naar het allesbeslissende EU-referendum van 23 juni. Gokken via een online wedkantoor is daarbij juridisch wel een stuk problematischer dan speculatief beleggen.

1) Wedden op Brexit

Wie overweegt om online bij een Brits wedkantoor geld in te zetten vóór of tegen de Brexit, moet beseffen dat dit al snel illegaal kan zijn.

Het aanbieden van online kansspelen in Nederland is officieel verboden. Voor buitenlandse aanbieders geldt dat ze in overtreding zijn, als ze een website met een .nl extensie hebben, en/of een Nederlandstalige website hebben, en/of reclame maken gericht op de Nederlandse markt, zo geeft de Kansspelautoriteit aan op zijn website.

Omdat je als online aanbieder van kansspelen sowieso geen Nederlandse vergunning kunt krijgen, geldt voor de Nederlandse consument het volgende: als die bij een buitenlandse aanbieder speelt, gebeurt dit op eigen risico. Dus als je een geschil hebt met een buitenlandse online aanbieder, kun je niet bij de Nederlandse Kansspelautoriteit terecht, zo waarschuwt de toezichthouder.

Met bovenstaande waarschuwing in het achterhoofd, een blik op de stand van zaken bij Ladbrokes, het gokkantoor waar 'Brexiteer' Nigel Farage deze week duizend pond inzette.

Op de website van Ladbrokes viel zaterdag te lezen dat 'Leave' 9/4 scoorde, tegen 1/3 voor 'Remain'. Maar wat betekent dat precies?

De notatie 9/4 vóór de Brexit betekent dat je voor elke 4 pond of euro die je inzet 9 pond of euro kunt winnen als het anti-EU kamp wint. Anders gezegd, het potentiële rendement als je goed gokt op een Brexit is 225 procent.

Wie op 'blijven' inzet met 1/3, krijgt voor elke 3 pond of euro inzet een uitkering van 1 pond of euro, als de blijven-stemmers winnen. Dus inleg en uitkering komen dan samen op 4 pond/euro uit. Het potentiële rendement is dan 33 procent.

Wellicht overbodig om nog aan te stippen, maar toch: wie verkeert gokt, is z'n geld kwijt.

2) Speculeren op het Britse pond

Waar online gokken in Nederland illegaal is, geldt dat voor beleggen niet. Officieel ben je dan bezig met 'speculeren op de beurs',  maar het feitelijke verschil met gokken is niet zo heel groot, gelet op de risico's.

Neem bijvoorbeeld een speculatieve inzet op het Britse pond. Het Britse pond is sinds het najaar van 2015 sterk gevoelig voor de ontwikkelingen rond het EU-referendum.

Tussen november 2015 en april dit jaar verloor het pond fors ten opzichte van de euro. Sindsdien is de Britse munt weer wat opgekrabbeld. Dat laatste heeft mede te maken met het feit dat bij de Britse wedkantoren de kans op een Brexit nog altijd laag wordt ingeschat.

Dit alles betekent ook: mocht het toch tot een overwinning van het Brexit-kamp komen bij het referendum, dan is de kans groot dat het Britse pond een flinke klap krijgt. Dat is in ieder geval de duidelijke consensus onder Britse beursgenoteerde bedrijven.

Speculeren op valuta is iets voor gevorderde beleggers, want dit gebeurt vooral via zogenoemde derivaten. Zo kun je bijvoorbeeld een valuta-optie te kopen.

Neem je de Euro/Britse pond-koers als uitgangspunt, dan kreeg je zaterdagochtend ongeveer 0,7831 pond per euro. Bij een stijging van de euro krijg je in dit geval meer ponden per euro.

Wie gebruik maakt van een zogenoemde calloptie heeft als belegger het recht om op een bepaald tijdstip in de toekomst een effect tegen een vooraf vastgestelde koers te kopen.

Zo zijn er bijvoorbeeld opties die op 5 juli 2016 aflopen, waarbij je dan per euro 0,78 pond krijgt. Het kopen van dit optierecht kost wel bijna 2 cent per euro, dus je bent pas voordelig uit, als de euro bij winst van het nee-kamp stijgt tot boven de 0,8 pond per euro. Beweegt de Euro/Pond-koers de andere kant op, dan eindigt je optierecht waardeloos.

3) Gokje met Britse staatsschuld

Een derde mogelijkheid om te speculeren op het Britse EU-referendum is het aankopen van Britse staatsobligaties.

Britse beleggingsexperts verwachten dat in er in het geval van een winst van het nee-kamp economische onzekerheid ontstaat. De Britse centrale bank zal in dat geval proberen de economie voor een klap te behoeden, door de rente zo laag mogelijk te houden.

Dat laatste kan de centrale bank onder meer doen door Britse staatsobligaties op de markt op te kopen. Als de vraag naar staatspapier stijgt, doordat de centrale bank als koper optreedt, stijgen waarschijnlijk ook de koersen van Britse staatsobligaties.

Wie dus vóór het referendum Brits staatspapier koopt, zit goed als het inderdaad tot een Brexit komt, zo is de verwachting onder beheerders van Britse beleggingsfondsen. Maar let wel: als eurobelegger loop je dan een risico. Tegenover mogelijke koerswinst op Brits staatspapier staat het valutarisico van de daling van de waarde van het Britse pond. Met dat laatste moet je dus ook goed rekening houden als je in ponden belegt.

Het omgekeerde geldt natuurlijk ook. Wint het blijven-kamp dan doen beleggers na het EU-referendum mogelijk juist Britse staatspapier van de hand, met een koersdaling als gevolg, maar wellicht wint het Britse Pond dan juist aan kracht tegenover de euro.

Disclaimer: dit artikel is nadrukkelijk niet bedoeld als aanbeveling tot het doen van beleggingen of aanmoediging tot het spelen van kansspelen. Z24 aanvaardt geen enkele verantwoordelijkheid voor handelingen die worden gedaan naar aanleiding dit artikel en is ook niet verantwoordelijk voor de consequenties.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl